22.4.2011

Top 10

SannaS listasi kymmenen suosikkiaskartelutuotettaan ja haastoi muut tekemään saman. Minä päätin tehdä kaksi erillistä listaa, toisen työvälineille ja toisen muille tarvikkeille koska kaikki suosikkini eivät millään mahdu kymmenen joukkoon.

On ollut hauskaa lukea muiden listoja. Makuja on moneksi ja toisaalta listoissa näkyy toki sekin onko pääasiassa skräppääjä, kortteilija vai ihan muu askartelija. Ainakin SannaS, Jehkotar, Taava, Xing, Marie, Puuhapetenvaimo, Puuhis, Riikka, Creomi, Maikko ja Sannika ovat listanneet omat suosikkinsa.

Tarvikkeet:

1. helmi- ja paljettinauhat
Näistä voi muotoilla kiekuroita ja käyttää joko pätkiä tai lenkkejä kukkien ja muiden koristeiden takana. Yksittäisistä puolihelmistä tai paljeteista kiekuroiden muotoilu on vaivalloista ja aikaavievää mutta näillä se hoituu nopeasti. Helminauhojen miinuspuoli on, että joihinkin töihin ne ovat turhan kolmiulotteisia.

2. Game Colors -akryylimaalit
Nopeasti kuivuvia akryylimaaleja pienissä, riittoisissa pulloissa. Vahvat peittävät pigmentit ja loistavat metallivärit.

3. Neopiko -tussit
Jos omistaisin Copicceja, ne olisivat tällä paikalla. Neopikot ajavat kuitenkin asiansa siinä missä Copicitkin.

4. Crafts-Too Super Tacky Glue ja Glossy Accent
Lemppariliimani on mielestäni parempi kuin monien lemppari Aleenes. Se kuivuu nopeasti "tarttumatahmeaksi". Glossy accent on liimana omiaan moneen tarkempaa tähtäämistä ja kirkasta lopputulosta kaipaavaan paikkaan ja joskus ihan siihen oikeaankin käyttötarkoitukseensa.

5. höyhenet
Höyhenet ovat kauniita ja pehmeitä ja niitä saa vaikka missä sateenkaaren väreissä. Niitä voi tarpeen tullen trimmata saksilla haluamaansa muotoon ja kiinnittää aikalailla minne vain.

6. puolihelmet
Niitä nyt voi laittaa vaikka naamaansa jos siltä tuntuu.7. Distress Ink -musteet
Käyvät värittämiseen, embossaamiseen ja kaikenmoiseen sotkemiseen veden kanssa taikka ilman. Käytän näitä suoraan tyynystä, siveltimen tai musteenlevittimen kanssa.

8. Stora Enso 4CC 200g kiiltävä tulostuspaperi
Tussauspaperina aivan mahtava. Tussi liukuu vaivattomasti paperilla eikä paperi ime liikaa mustetta itseensä. Tämä oli Jyväskylän tapaamisessa rakkautta ensikokeilulla.

9. valkoiset ja värilliset akvarellipaperit/-kartongit
Veden kanssa sotatessa erilaiset akvarellipaperit ja -kartongit ovat ehdottomia. Digileimoja ja muita "puolivalmisteita" tulostaessani käytän useimmiten Cansonin 180g 1557 Dessin-paperia. Piirtäessä, leimatessa ja muuten vain sohlatessa on käytössä saman valmistajan paksummat tuotteet. Kukkia teen mielelläni Cansonin Mi Teintes -kartongeista jotka ovat 180g värillisiä akvarellikartonkeja.

10. Sakura Gelly Roller -kynät, erityisesti Stardust
Kimaltavat geelikynät jotka, toisin kuin monen muun valmistajan kynät, eivät ole jatkuvasti tukossa ja raavi piirtojäljen keskelle uraa kärjellään. Omistan näitä kymmenkunta eriväristä mutta useimmiten tartun Stardustiin jossa on kirkas muste kullankirjavalla kimalteella.

Välineet:

1. XCut paperileikkuri
Ainakin vielä XCutin pinkki-harmaa leikkuri on ollut mieluisampi kuin vanha Fiskarsini. Mitta-asteikko on kaiverrettu muoviin ja 30 senttiin jatkettavat viivaimet ovat molemmilla puolilla leikkuria.

2. Crop-a-dile
Lävistää melkein mitä vain. Rei-itinominaisuuksia tulee käytettyä ehkä useammin kuin kiinnitettyä sirkkoja mutta sekin riippuu mikä projekti sattuu olemaan käsillä. Tällä on kiinnitetty mm. hääpukuni korsetin sirkat.

3. ompelukone
Ompelukoneeni on muinainen Husqvarna 2000. Kun vanha muovirunkoinen koneeni hajosi tämä myytiin minulle syystä. Näin painavaa vekotinta en saa ihan heti tiputettua pöydältä vahingossa.

4. Big Shot ja erityisesti Tim Holtz Alterations Tattered Florals -stanssi
En tiedä kuinka tulisin enää toimeen ilman Big Shottiani. Pidän Sizzixin Bigz-stansseista niiden monipuolisuuden vuoksi, niiden kanssa ei tarvitse arpoa leikkaantuuko jokin materiaali vai ei. Tattered Florals -stanssi on elintärkeä, teen sillä lähes kaikki kukkaseni.

5. pienoispora
Pienessä, käsikäyttöisessä porassa on yleensä 1mm terä. Eniten poraan sillä noppakorujen noppiin reikiä. Yllättävän usein sillä tulee tehtyä myös nappeja ja riipuksia asioista joissa ei vielä ollut reikiä.

6. tulostin
Kun vanha tulostimeni hajosi, valitsin uuden ihan vain askartelua ajatellen. Tulostan aika paljon vintagekuvia ja digileimoja sekä teen omia taustoja. Käytössäni olevan Epson Stylus SX510W:n paras puoli on musteet. Valmistajan omissa musteissa on pinnalla jonkinlainen hartsikerros ja siksi tulosteet kestävät hyvin vettä ja siten myös sallivat glossyn, kimalleliimojen ja muiden vesipohjaisten efektiaineiden käytön.

7. kuumailmapuhallin
Kärsimättömänä ihmisenä kuivaan usein sellaisiakin töitä puhaltimella joiden olisi parempi antaa kuivua itsekseen.

8. muotoilupuikko
Pyöreäpäisellä muotoilupuikolla saa annettua helposti lisävolyymiä kukkasille ja muille paperikuvioille.

9. pehmeä muotoilualusta
Edellisen kanssa lähes välttämätön. Itselläni on tällä hetkellä käytössä pala paksua istuinalustaa.

10. pinsetit
Omistan muutamatkin erimuotoiset pinsetit mutta paperiaskartelussa parhaaksi olen kokenut suoran, terävärkisen mallin. Niiden kanssa on hyvä kieputtaa esim. ruusunnuppuja, pitää asioita paikoillaan puhaltimella kuivattaessa jne.

Tässäpä näitä oli jo aikamoinen litania. Ja kuten joku saattoi ehkä huomatakin, suomeksi. Ainakin lähelle.

8 kommenttia:

 1. Näitä listoja on niin hauska lukea, kiva että osallistuit! Minusta skräppääjien ja kortteilijoiden listat ovat yllättävän samanlaisia, keskeisenä erona ehkä värittämiseen liittyvät jutut versus aakkostarrat :D

  VastaaPoista
 2. kiva lista! höyhenet pisti silmään eksoottisena elementtinä :)

  VastaaPoista
 3. onko tuo stora enson tulostuspaperi hyvä myös copic-kynien kanssa?

  VastaaPoista
 4. Kiva lista! Muutama tarvike löytyy myös omalta listaltani, mutta mukana on myös uusia tuttavuuksia (höyhenet, SE:n tulostuspaperi). Kiinnostavaa luettavaa kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
 5. Xing, joo, se se näkyvin ero varmaankin on. Ja ehkä leimasimet, joskin itse käytän leimasimia yhtälailla skräpätessä.

  Sanna, itselläni ei tosiana Copicceja ole (joskin Neopikot ovat hyvin samantyyppiset) mutta moni Copiceilla värittävä kaveri vannoo myös sen nimeen. ProMarkereiden kanssa en tykännyt yhtä paljon.

  VastaaPoista
 6. Stora enson paperi on ainakin minun mielestäni aivan täydellistä copic-kynien kanssa. :)

  VastaaPoista
 7. Hauska lista, niin samanlainen ja ei kuteinkaan.

  VastaaPoista
 8. puolihelmiähän voi tosiaan laittaa minne vaan.. ;)

  mulle se timpan sydän-stanssi oli sellai heräteostos, en ollut itsekään sitä kuvitellut kaipaavani olleskaan, mutta ehdottomasti mulla timpan stansseista käytetyin... =)

  VastaaPoista